maandag 29 juni 2009

Monoloog met J.

J. verlangde erg naar jazz, terug,
ik zeg J. jazz bestaat alleen
maar in je hoofd en zelfs daar nog niet
eens, dat weet J. ook wel, tenslotte ook J. heeft
ooit geloofd in schoonheid. Langs de muren
druppelt J. naar binnen, ook deze keer
zie ik er erg tegen op, tegen alles, tegen
deuren die maar langzaam dicht lijken te
willen slaan, tegen plafond dat stug blijft
hangen in de hitte, tegen stormachtig
zomers sentiment, maar vooral
tegen J. die erg naar jazz verlangen zal.
[bij wijze van uitzondering vandaag een jazzgedicht van Joep Kuiper]

zondag 28 juni 2009

Vandaag een stichtelijk woord. U zult beelden aanbidden noch dienen, staat er op dit beeld. Prachtig. Het beeld is onderdeel van een groot paneel, met onder andere in de hel brandende edelen en koningen (en natuurlijk armen), en een duiveltje dat het piemeltje van een zondaar knipt.

vrijdag 26 juni 2009

Tip van de dag: ga vandaag eens een blokje om. Ik denk dat ik het zelf ook doe. Ik heb nl. een missie. Een paar weken geleden, liep ik door de Zuid-Franse heuvels. De Périgord. Dat was niet geheel onaardig. Vier dagen lang niemand tegengekomen. De opdracht nu is: ga dat in Nederland ook doen. In elk geval één dag.

woensdag 24 juni 2009

In de stad kwam ik Mick Jagger tegen. Hij had zijn gezicht half verstopt onder een hoed, maar ik wist het zeker. Dit is hem. Bij wijze van uitzondering had ik mijn camera schietklaar. Zonder te vragen vuurde ik. Hebben. Toen keek hij op.

dinsdag 23 juni 2009

Reisjournalistiek leunt soms tegen de reclame. Des te leuker daarom, is het in een verhaal iets dwars te stoppen. Zoals een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid. Hier is het letterlijk een beetje. Groter verzet mag natuurlijk ook, maar dat kwamen we in de Zak van Zuid-Beveland niet tegen. De mensen zijn er tevreden. Ze worden alleen boos als je uit Europa komt vertellen hoe zij moeten boeren. Of als je aan hun Zeeland komt. Zie http://www.bzzb.nl/.

maandag 22 juni 2009

Nog even terug naar Bern. Heel komisch daar, is de zwemcultuur. Het is een gekte, te vergelijken met wat er bij ons gebeurt als het eindelijk weer eens vriest. Zodra de temperatuur in de buurt van de 30 graden komt, laten de Berners het werk uit hun handen vallen, en spoeden zich naar de Aare (spr. uit: Oaoare), de nogal pittig om de oude stad heen stromende rivier. De gemeente heeft er steigers en trapjes om veilig het water in en uit te komen aangelegd - het blijft Zwitserland. Voor de iets mindere dagen zijn er Freibäder, gratis toegankelijke openluchtbaden. Zoals dit hele mooie, het Freibad Lorraine, met ouderwetse houten omkleedhokjes langs de rand.

zaterdag 20 juni 2009

Na een paar dagen Zwitserland, moest ik naar de Zak van Beveland, net onder Goes. Ik zag overeenkomsten. Het Jödeli Knödeli van het eerstgenoemde land, bestaat ook in Zeeland. Op het schaapscheerdersfeest waar ik geheel per ongeluk terechtkwam, werden Bevelandse Heimatsongs gezongen, en vermaakte de rest van de bevolking zich met oude ambachten, ringsteken, en reënactment (http://nl.wikipedia.org/wiki/Re%C3%ABnactment). Dat laatste schijnt trouwens oerconservatieve, xenofobe bronnen te hebben. Maar daar merkte je bij dit stel helemaal niets van.

zaterdag 13 juni 2009

'Ruim jij nou ook eens je troep achter je kont op.' Mijn moeders huisleuze. Daarom, ter ere van haar en de huishoudelijke opvoeding (ik ben later enorm clean geworden), vandaag een bezem.

vrijdag 12 juni 2009

Tijd voor weer eens een droombeeld. De enge man achter het gordijn. Een typische kinderdroom - tenminste dat denk ik. Bij mij stond hij er. Dit is mijn eigen gordijn, en mijn eigen man (grapje).

woensdag 10 juni 2009


Lijkt dit een beetje een albineuze vogel op een poot? Die probeer ik te maken door een zwarte vogel in diapositief te zetten. Maar deze duif was in zijn oorspronkelijke dracht geloof ik toch niet zwart genoeg. Ik ga op zoek naar een kauw, raaf of roek. Tot later.

dinsdag 9 juni 2009

Belachelijk, hoe snel je verandert. Na een weekje Zuid-Frankrijk met nul mensen in de buurt (op die ene mens die meewandelde na), zie ik een boerderette op het platteland met honden, katten, kippen, ezels, varkens en geiten ineens wel zitten. En dat voor een echte stadsmens cq kelderbewoner.